Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

POČÁTKY REALISMU V ČESKÉ I SVĚTOVÉ LITERATUŘE

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Od poloviny 19. století, odvozeno od slova realita, autoři podávají pravdivý obraz skutečnosti, hrdina je typický pro určité období, objektivní přístup ke skutečnosti, kritika nedostatků společnosti.
Kritický realimus: kritizuje společnost, dobu, ale nenavrhuje řešení, díla jsou objektivní. Autor nevstupuje do děje.
Naturalismus: zvláštní druh realismu – nadrealismus. Chápe člověka jako biologického jedince, který je ovlivněn životním prostředím, dědičnými vlastnosti a proti nim se nemůže bránit.
ČESKO:
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ: narodil se- v Borové u Přibyslavi, studoval na gymnáziu v Německém Brodě, v Praze studoval na kněze – byl vyhozen, stal se vychovatelem v Rusku. Po návratu pracuje jako novinář a redaktor, psal články proti vládě, byl postaven před soud a roku 1851 byl odvezen do vyhnanství v Brixenu, po 4 letech se nemocný vrací, manželka mu zemřela a lidé se mu vyhýbají.
Překlady: z ruštiny Gogola
Epigramy: krátké, satiricky útočné básně s pointou. Jsou soustředěny do 5 částí: Církvi, Králi, Vlasti, Múzám a Světu.
Satiry: vrchol tvorby
Tyrolské elegie: popisuje zatčení, loučení s rodinou a cestu do Brixenu. Používá ironii hodně jako básnický prostředek. Satira na rakouskou vládu
Křest sv. Vladimíra: námět z takzvaného Nestorova letopisu = nejstarší ruská literární památka. Kritika absolutismu a církve, hlavní hrdina je kníže Vladimír, který přikáže utopit v Dněpru sochu boha Peruna.
Král Lávra: námět podle slavné irské pověsti, Král Lávra měl oslí uši a aby se to neprovalilo, tak každého svého holiče nechal popravit. Měl ho stříhat Kukulín, ale jeho matka krále umluvila, aby ho nechal žít. Král chce po Kukulínovi slib, že to nikomu neřekne. Ten to neunesl a svěřil se vrbě. Z této vrby si udělal muzikant Červíček kolík do basy, která všechno prozradila. Červíček byl vyhnán, ale všichni to už věděli a zalíbilo se jim to.

BOŽENA NĚMCOVÁ: narodila se ve Vídni jako nemanželské dítě, dívčím jménem Barbora Panklová, dětství prožila v Ratibořicích, kde jí ovlivnila babička Magdaléna Novotná. V 17 letech se provdala za mnohem staršího Josefa Němce, měla 4 děti, nejstarší Hynek zemřel, vrací se do Prahy, je nemocná a umírá. Psala do novin o emancipaci žen a sociálně zaměřené články. Selská politika – oslava ústavy
Národní báchorky a pověsti: např. Chytrá horákyně
Slovenské pohádky a pověsti: pohádky
Obrazy z okolí Domažlického – národopisná studie, popisuje život chodského lidu, kulturu, zvyky a kroje
povídka Karla – matka svého syna vydává od dětství za děvče, aby nemusel na vojnu. Když chlapec dospěje, zamiluje se do dívky a tím vyjde vše najevo a chlapec vojně neujde.
Divá Bára – byla podle Němcové ideální dívka-krásná, chytrá, nebojácná, uměla plavat a žila v souladu s přírodou. Báry nejlepší přítelkyně Eliška se měla vdát za muže, kterého nechtěla, tak ho Bára vystrašila. Vesničané jí zahnali do márnice, kde málem zemřela, zachránil jí myslivec
Chyže pod horami: milostný příběh chlapce z Prahy a slovenské dívky
Pohorská vesnice – odehrává se na Chodsku, příběh hraběte Hanuše, který se stará o své poddané ve vesnici. Přátelský vztah mezi poddanými a šlechtou.
V zámku a podzámčí – na zámku žije paní Skočdopolová-zbohatlice, která si koupila šlechtický titul. Je to žena zlá a sobecká, miluje jen svého psa. V podzámčí žije vdova Karásková se 2 dětmi. Zemře jí syn a poté i ona. Její starší syn Vojtěch zůstane sám. Jednou zachrání psa paní ze zámku a ona se o něj za to stará. Poté přijde do vesnice cholera a nakazí se i paní Skočdopolová. Ta slíbí bohu, že když se uzdraví, změní se. Uzdraví se, pošle Vojtěcha studovat a postaví nemocnici.
Babička: po smrti svého syna Hynka. Toto dílo je pro ní únikem z kruté reality. Je to idilické dílo, např. vztah Barunky a matky. Způsob života na venkově popisuje v průběhu 1 roku. Hlavní postavy a místa: Magdaléna Novotná, Barunka (nejstarší), bratr Jan, Vilém a nejmladší Adélka. 2 psi Sultán a Tirl. Vztah mezi bohatými a chudými:(kněžna Zaháňská)Babička radí kněžně, co s komtesou Hortenzií. Nakonec si komtesa mohla vzít italského malíře a byla šťastná. Příběh Kristy a Míly – babička docílila toho, aby se Míla vrátil z vojny. Babička umře a když se kněžna objeví na jejím pohřbu, pronese větu:“Šťastná to žena“

RUSKO:
NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL – původem z Ukrajiny, psal komedie, povídky a romány.
Taras Bulba: napsaná v mládí, romantické povídky, boj ukrajinských kozáků proti Polákům.
Revizor: komedie, satira na ruskou byrokracii, na carské úředníky a na jejich hloupost. Hlavní hrdina, petrohradský úředníček Chlesakov cestuje se svým sluhou. Zastaví se v hospodě, ale nemají čím zaplatit. Radní si myslí, že je to revizor, který má vystupovat inkognito. Chlestakov si ale myslí, že ho jdou zavřít. Brzy pochopí, že si ho úředníci spletli a využije toho-půjčí si od každého radního 300 rublů, je pozvaný ke starostovi na oběd, tam se vytahuje a pak na radu sluhy zmizí z města. Předtím napíše příteli dopis o této příhodě, ale zvědavý pošťák dopis otevře a tak to všechno vyjde najevo.
Mrtvé duše: román, doba nevolnictví v Rusku, hlavní hrdina dobrodruh Čičichov objíždí statky a za drobné vykupuje jména mrtvých nevolníků – ostrá kritika nevolnictví. Se jmény jde do banky a bere si na ně zálohu. Banka nepřijde na podvod, protože v účtech a jiných věcech nemá pořádek.
IVAN SERGEJEVIČ TURGENĚV – psal romány o vztazích mezi generacemi
Lovcovy zápisky: soubor povídek, obraz ruské přírody a kritika nevolnictví
LEV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ – šlechtic, ve stáří se rozhodl, že bude žít jako poddaní
Vojna a mír: 4 dílná epopej, popisuje zde dobu napoleonských válek (bitva u Slavkova, Napoleon x ruský vojevůdce Kutuzov) V této době hoří Moskva, aby ji nemohli Francouzi obsadit. Napoleon ustupuje.
Anna Karenina. Krásná vzdělaná žena, manželka vysokého carského úředníka, miluje jí hrabě Vronskyj. Anna se do něj zamiluje, požádá manžela o rozvod, ale ten jí to nepovolí, protože je to společensky nepřípustné. Anna odchází, žije s Vronskym na venkovské usedlosti. Anna jede za Vronskym na nádraží a spáchá sebevraždu – skočí pod vlakJ
FJODOR MICHAJLOVIČ DOSTOJEVSKÝ – odsouzen k smrti, omilostněn, žil ve exilu
Zápisky z mrtvého domu. Psychologický román.
Idiot. Román, o zchudlém šlechtici Myškinovi, kterého jeho okolí pro jeho dobrotu označuje za idiota.
Zločin a trest. Psychologický román, o 2 části zločinu a trestu. Chudý student Raskolnikov cítí jako křivdu, že je chudý. Okrade lichvářku, ale musí zabít její sestru a jí. Šperky schová pod okap, není podezřelý, ale má výčitky svědomí. Svěří se přítelkyni prostitutce Soně a ta ho donutí, aby se přiznal.
Bratři Karamazovi – byl zavražděn otec a je hledán viník mezi 3 syny





ANTON PAVLOVIČ ČECHOV – zakladatel lyrického a psychologického dramatu. Lyrické drama – potlačena dějovost, hledání životních jistot, kritika ruské společnosti.
Racek
Strýček Váňa
Tři sestry
Višňový sad

FRANCIE:
HONORÉ DE BALZAC – zakladatel realismu
Lidská komedie – cyklus asi 100 románů a povídek, ve kterých ukazuje francouzskou společnost a různé společenské vrstvy. Kritizuje i touhu po zisku, hlavně postup k zisku a postavení.
román: Otec Goriot – bohatý kupec, který svůj majetek rozdělil svým dcerám. Domníval se, že se o něj dcery postarají, nakonec umírá opuštěný v penzionu
román: Evženie Grandetová – je to dcera bohatého, lakomého a zlého otce. Bohatě se ožení, svou ženu dožene k smrti a k dceři je krutý. Evženie se zamiluje do svého chudého bratrance, který jel do Indie podnikat. Ona mu půjčila peníze, ale ani peníze ani jeho už neuvidí. Grande umírá a Evža se stává bohatou. Najednou je okolo ní spoustu nápadníků, ale ona se provdá za starého soudce a opatruje ho až do smrti. Poté se věnuje dobročinnosti.
Další romány: Ztracené iluze
Lesk a bída kurtizán
Sestřenice Běta

GUSTAV FLAUBERT – zobrazuje citové vztahy
Paní Bovaryová – hlavní hrdinka Ema, dcera zámožného sedláka, která se provdá za venkovského lékaře. Žijí v malém městě. Ema se v manželství nudí a hledá východisko v milostných vztazích. Chce uprchnout s milencem, ale ten ji opustí. Další z nich jí zadluží a opustí ji. Vydírá ji lichvář a ona se ze zoufalství otráví. Její manžel se vše dozví až po její smrti a umírá taky.
CITOVÁ VÝCHOVA – autobiografické rysy, hlavní hrdina touží po lásce i po kariéře, ničeho nedosáhne

GUY DE MAUPASSANT – psal povídky a romány
Kulička – povídka o nevěstce, kterou zbabělí spolucestující pohrdají, ač všechny zachránila
Miláček – román, chudý novinář, který moc psát neumí. Pomůže mu jeho žena, která mu píše první články. Jeho přítel umírá a chce si vzít vdovu, ožení se sní, připraví ženu o půl majetku, způsobí pád ministra, proniká do nejvyšších kruhů, nechává si oslovovat barone. Žil počestně, všichni si ho vážili

EMIL ZOLA – představitel naturalismu
Germinal – román z prostředí hornické stávky
Zabiják – zabijákem je zde alkohol. Do Paříže přijíždí žena se 2 dětmi a přítelem. On ji opustí a ona se provdá za klempíře Coupeaou, zařídí si prádelnu a její muž spadne ze střechy a stane se z něj mrzák. Nemůže najít práci, bere peníze rodiny a pije. Ona začne také pít. Nejdříve zemře on, pak i ona. Dcera Nana se stává prostitutkou. Alkohol sejmul celou rodinu.
Nana – román, líčí život prostitutky
román: Lidská bestie – příběh mladého muže, který si uvědomuje, že když vidí nahé ženské hrdlo, chce ji zabít. Jednu dívku zabije. Líbí se jedné dívce, které se vyhýbá, aby jí neublížil. Tuto úchylku potlačuje a utíká sám před sebou. Zabije ho vlak


ANGLIE: - předchůdci realismu
DANIEL DEFOE – Robinson Crusoe
JONATAN SWIFT – Gulliverovy cesty
CHARLES DICKENS – prožil špatné a opuštěné dětství, musel si sám vydělávat, píše o osudech nešťastných dětí.
romány: Oliver Twist
David Copperfield
Malá Doritka
Kronika Pickwickova klubu – realistický, humoristický román, kritický postoj k jejím institucím. Samuel Pickwick je snob, má 3 přátele. Vydávají se na cestu po Anglii, vytvoří si svůj klub. Dostanou se do všech společ. vrstev a z Pickwicka se stává charakter.

AMERIKA:
HERMAN MELVILLE –
Bílá velryba – o kapitánovi Achatovi, jehož životním cílem je pomsta bílé velrybě (Moby Dick), kvůli které přišel o nohu a pomstě podřizuje úplně všechno. Když jí najde, v „lovu“ umírají oba, dosáhl svého cíle i za cenu života.
MARK TWAIN – novinář a humorista
Dobrodružství Toma Sawyera
Dobrodružství Huckleberryho Finna – zážitky z dětství, kritika maloměšťáckého života

POLSKO:
HENRIK SINKIEWICZ
historický román – Křižáci
trilogie – Ohněm a mečem
trilogie – Potopa
trilogie – Pan Wolodyjowski
román – Quo vadis – ze starověkého Říma

NORSKO:
HENRIK IBSEN – psal dramata ze současnosti, kritizuje měšťáckou morálku
Nora – drama ze současnosti
Nepřítel lidu – drama ze současnosti
Divoká kachna – naturalistické drama

DÁNSKO.
HANS CHRISTIAN ANDERSEN –
Pohádka mého života – popisuje vlastní osudy

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT